Diyanet İşleri Başkanlığı” Camilerimiz Gün Boyu Açık Tutulması” ile ilgi bir genelge yayınlayarak tüm il ve ilçelere gönderdi.
Diyanet, kapısı kilitli cami dönemini sona erdiriyor. Dünyanın hiçbir yerinde camilerin namaz arasında kapanmadığını belirten Başkan Mehmet Görmez, Türkiye'nin de bu ayıptan kurtulacağını söyledi: "Camiler artık en az 12 saat açık kalacak. Görevli hoca efendilerimiz de belli saatlerde cemaatinin sorularını cevaplandırmak üzere hazır bulunacak."
Türkiye'deki tüm camiler bundan böyle günde en az 12 saat ibadete açık kalacak. Din görevlileri de günün belli saatlerinde cemaatin sorularını cevaplandırmak üzere camilerde hazır bulunacak.
Genelgede kısaca “Birlik ve beraberlik mekânları olan camilerin, asli fonksiyonunu icra etmesinin ve mevzuatla verilen vazifelerin yerine getirilmesinin bir gereği olarak namaz vakitleri dışında da vatandaşlarımızın dini taleplerine cevap verilebilecek şekilde açık tutulması bir gereklilik arz etmektedir.
Camiler gün boyunca açık tutulacak ve cami çalışma programı (Program) uygulanacaktır. Camiler, sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, her gün öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacaktır. Cami veya müştemilatında cami görevlileri odası oluşturulacak, müftülükçe hazırlanacak program çerçevesinde; görevlilerin namaz vakitleri dışında din hizmeti ve isteyenlere yaygın din eğitimi sunmak üzere hazır bulunmaları sağlanacaktır.
Her cami için haftalık bir program hazırlanacak ve bu program cami ilan panolarına asılacak, ayrıca cuma günleri vaaz ve hutbenin sonunda vatandaşlarımıza duyurularak programlara katılmaları teşvik edilecektir. Sabah namazı buluşmaları uygulamasına devam edilecektir.
Daha önce il ve ilçelerde haftada bir gün, merkezi bir camide uygulamaya konulan sabah namazı buluşmaları bundan böyle mahalli şartlar ve cemaatin katılımı da dikkate alınarak her camide tatbik edilecektir. Ezan okunduktan sonra bir müddet beklenecektir. Akşam namazının farzından önce iki rekât namaz kılacak kadar beklenecektir. Namazlardan sonra Kur’ân-ı Kerim okunup meali verilecektir.
Cemaatin katılımının yüksek olduğu vakit namazlarından sonra Kur’an-ı Kerim tilavet edilecek ” denildi.
Merkezî vaaz sistemini eleştiren Diyanet İşleri Başkanı, uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi: "Bir ülke düşünün ki 100 bin insan, o ülkenin manevî hayatını ayakta tutmak için seferber olmuş. 100 binden fazla personeli olan bir kurumun sadece cumaları bir kişinin merkezden yapacağı konuşmayı mekanik bir kutudan diğer camilerdeki cemaate dinletmek gibi bir hakkı olabilir mi? Bu uygulama nedeniyle 15 yılı aşkın süredir, din görevlilerinin dilleri paslandı. Bu nedenle kablolar kesilecek ve mihrapta görev yapan her arkadaşımız, kürsüden dinimizi anlatmaya başlayacak."dedi |